fbpx
6. oktober 2020

FATTIGFOLK

Arkivernes fællesudstilling på Toldboden 9. til 30. oktober

Tidernes ugunst afholder ikke de lokalhistoriske arkiver fra at fordybe sig i vores fælles historie, og som traditionen foreskriver, præsenterer de i oktober et enkelt af de spændende temaer, der arbejdes med lokalt.

Spredt ud over vores byer og landsbyer finder man stadig i dag bygninger, som tidligere har været opført med det formål at huse sognets eller byens allerdårligst stillede – fattiggårde, ”hospitaler”, fattighuse og husvildeboliger. Mange af dem er heldigvis overgået til andre formål i dag.

Udstillingen fortæller om en tid, hvor man sorterede de mennesker, der ikke kunne klare sig selv, i værdigt og uværdigt trængende, og hvor modtagelse af offentlig hjælp betød tabet af rettigheder, fx mulighed for at indgå ægteskab og for at deltage i valg. Livet på fattiggårdene både historien om næsten total umyndiggørelse og om total overvågning.

Kertemindes gamle fattiggård eksisterer endnu – Langegade 113. Her malet af Johannes Klokker ca. 1910.
Kertemindes gamle fattiggård eksisterer endnu – Langegade 113. Her malet af Johannes Klokker ca. 1910.

Disse boliger for samfundets nederste lag rummer mange spændende fortællinger, og med udstillingen forsøger lokalarkiverne dels at fortælle selve bygningernes brogede historie, og dels at løfte sløret for nogle af de mange triste skæbner, der har gemt sig bag fattiggårdenes mure.

Udstillingen åbner fredag kl. 14 og kan ses frem til den 30. oktober – alle dage undtagen mandag.